2007

VGP en Allianz kondigen nieuwe Europese logistieke vastgoed joint venture van EUR 1,7 miljard aan

01. 07. 2019

VGP NV ("VGP"), de pan-Europese ontwikkelaar, beheerder en eigenaar van logistiek en semi-industrieel vastgoed, en Allianz hebben hun strategisch partnerschap uitgebreid met een nieuwe 50:50 joint venture. VGP European Logistics 2 is een investeringsvehikel gericht op logistiek vastgoed in Oostenrijk, Italië, Nederland, Portugal, Roemenië en Spanje.

Allianz Real Estate en VGP streven ernaar om de joint venture binnen vijf jaar te laten groeien tot een brutovermogenswaarde van EUR 1,7 miljard door uitsluitend door VGP ontwikkeld vastgoed over te nemen. Deze laatste joint venture volgt op het eerste vehikel – VGP European Logistics – dat in maart 2016 van start ging en zich richt op activa in Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Het heeft momenteel een bruto-activawaarde van ongeveer EUR 1,4 miljard in eigendom of in aanbouw.

De onderneming wordt voor Allianz beheerd door Allianz Real Estate namens Allianz groepsmaatschappijen. Net als bij het eerste partnerschap zal VGP de nieuwe joint venture als asset-, vastgoed- en ontwikkelingsmanager van dienst zijn. VGP profiteert van een uitgebreide grondbank in de doellanden en van lokale kantoren. Alle activa zullen recent zijn opgeleverd of nieuw worden gebouwd en volledig worden verhuurd aan gerenommeerde-huurders volgens strikte investeringscriteria. Allianz heeft bij de start EUR 350 miljoen aan eigen vermogen in de nieuwe joint venture gecommitteerd.

Logistiek was goed voor EUR 5,6 miljard van de totale AuM van Allianz Real Estate per 31 december 2018 en de onderneming heeft haar belang in de sector verder uitgebreid. In maart van dit jaar kondigde het bedrijf een deal aan met AEW gericht op de Britse logistieke sector. In februari is zij een samenwerking aangegaan met CBRE Global Investment Partners om een Scandinavische portefeuille over te nemen. En in november vorig jaar voltooide het bedrijf de overname van een logistiek knooppunt in Noord-Italië en twee transacties in Azië.

"Wij zijn verheugd om onze samenwerking met Allianz Real Estate verder uit te breiden. Onze groep is sinds de start van de eerste joint venture in 2016 aanzienlijk gegroeid en de toegenomen investeringscapaciteit en de grotere voetafdruk van de twee joint ventures passen uitstekend bij ons uitgebreide pan-Europese profiel", aldus Jan van Geet, CEO van VGP. "Door de combinatie van de twee kunnen we ons geïnvesteerde kapitaal blijven recyclen en de opbrengst van de verkoop herinvesteren in de ontwikkeling en uitbreiding van onze portefeuille."

"Logistiek blijft een zeer aantrekkelijke sector, in gevestigde markten zoals Nederland, Spanje en Italië, maar ook in snelgroeiende markten zoals Roemenië. Allianz richt zich op het selectief opbouwen van zijn positie wereldwijd door samen te werken met vooraanstaande partners zoals VGP", aldus Olivier Téran, CIO van Allianz Real Estate. "We zijn verheugd om opnieuw samen te werken met VGP, een gevestigde leider in de Europese logistieke sector en een bedrijf met een bewezen staat van dienst en een diepgaand begrip van de dynamiek die de markt vormgeeft."