VGP STAVÍ NOVÝ BUSINESS PARK U MNICHOVA PRO SKUPINY BMW A KRAUSSMAFFEI

23. 07. 2019

NEJVĚTŠÍ RELOKAČNÍ PROJEKT V MNICHOVĚ A OKOLÍ OD RELOKACE LETIŠTĚ V ROCE 1992

VGP, přední evropský poskytovatel vysoce kvalitních logistických a semi-industriálních nemovitostí, staví nový business park v obci Parsdorf u Mnichova.

VGP Park Munich se nachází na 40ha pozemku a bude poskytovat 250 000 m² pronajímatelné plochy pro logistické a výrobní společnosti.

Park je umístěn velmi blízko centru města, jen 30 minut cesty autem od mnichovského letiště, na sever od sjezdu Parsdorf z dálnice A94, v oblasti, která je ekonomicky významná pro zemědělství, průmysl i obchod.

Georg Reitsberger, starosta obce Vaterstetten, projekt očekává s nadšením: „VGP je pro nás spolehlivým a profesionálním partnerem, společně se kterým můžeme dále posílit náš region.“

Nový park nabídne řešení na míru pro nájemníky BMW a KraussMaffei, a poskytne širokou nabídku pracovních míst v oblastech výroby, logistiky i administrativy. Skupina KraussMaffei do Parsdorfu přemístí kompletní výrobu všech divizí a svoje ředitelství. Vytvoří také řadu nových pracovních míst navíc ke stávajícím 1 800 pozicím. Relokace těchto dvou společností do Parsdorfu bude největším relokačním projektem v Mnichově a okolí od relokace letiště z Riemu do Erdingu v roce 1992.

Developer projektu a majitel budov, společnost VGP Park München GmbH, již uzavřela dlouhodobé pronájmy s oběma renomovanými společnostmi. Fáze výstavby projektu je naplánována na několik let a zahrnuje investice přesahující 500 milionů EUR.

„Lokace Parsdorf nabízí skupině KraussMaffei příležitost století. Využitím této příležitosti zůstaneme dlouhodobě kompetitivní a v čele globálních trhů. Vytvoříme více prostoru pro akceleraci našeho růstu, zajištění stávajících pracovních pozic a vybudování nových“, říká Dr. Uta Bartsch, Viceprezidentka Business Excellence & Facility Services skupiny KraussMaffei.

„Máme velkou radost, že jsme v Parsdorfu našli novou lokaci pro zásobovací centrum našeho Výzkumného a inovačního centra BMW. Optimální lokace blízko Mnichova nám umožní reagovat rychle a flexibilně na požadavky vývoje i produkce. Naše současná lokace na Heidemannstraße v Euroindustrieparku bude pak možné použít pro výstavbu naléhavě potřebných obytných prostor v Mnichově,“ říká Gerhard Vitzthum, vedoucí Plánování výroby a logistiky v BMW. „Zásobovací centrum Výzkumného a inovačního centra BMW je zásadní složkou pro vývoj důležitých budoucích technologií pro snižování emisí a mobilitu budoucnosti.“

Skupina VGP koupila pozemky v Parsdorfu, které budou brzy připraveny pro výstavbu, od svobodného státu Bavorsko již v roce 2013 prostřednictvím smlouvy o výměně, ve které developer získal přibližně 67 ha půdy a došlo k výměně cca. 52 ha. Tuto smlouvu schválil rozpočtový výbor bavorského parlamentu na jednání dne 17. 07. 2019.

Podporu pro nový business park vyjádřila také Průmyslová a obchodní komora pro Mnichov a Horní Bavorsko. „Toto je projekt, který má velký dopad na celou oblast Mnichova. Výběr Parsdorfu ukazuje strategickou důležitost a vysokou úroveň rozvoje infrastruktury celého regionu,“ vysvětluje Otto Heinz, Viceprezident Průmyslové a obchodní komory a předseda fóra Průmyslové a obchodní komory mnichovské oblasti. „Jasný závazek obou společností k oblasti okolí Mnichova je důležitým signálem pro budoucnost Mnichova a Horního Bavorska coby průmyslové a výzkumné lokace. Pracovní místa zůstávají v tomto regionu. A co je neméně důležité, uvolněné oblasti v Mnichově jsou nyní také smysluplně rozvíjeny.“ Pan Heinz je přesvědčen: „Rozhodnutí ve prospěch industriálních nemovitostí je dobrým příkladem toho, jak konkurence mezi obcemi a okresy nemusí být hrou s nulovým součtem.“

Skupina VGP, která operuje ve 12 evropských zemích, prostřednictvím VGP Parku Munich dále posiluje svou přítomnost v Německu. Společnost je momentálně aktivní v devíti spolkových zemích Německa s 24 industriálními parky. Udržitelnost a energetická efektivita jsou klíčové parametry nemovitostí stavěných skupinou VGP. Pro projekt v Mnichově jsou v plánu zelené střechy, a fotovoltaické panely vygenergující až 12,5 megawattu. Bude to největší fotovoltaický systém instalovaný na budově v celé Evropě.

Jan Van Geet, generální ředitel skupiny VGP, zdůrazňuje důležitost lokace pro společnost:
„Nový obchodní park v Mnichově je dalším milníkem v historii naší společnosti. Mnichov je významným evropským centrem technologického vývoje a řada společností zde má svá oddělení výzkumu a vývoje. Odráží se to i v našich nájemních smlouvách, jimiž přispíváme k vytváření celé řady hodnotných pracovních míst zaměřených na budoucnost. Spolu s představiteli komunity Vaterstetten budeme pokračovat v podpoře ekonomického významu této lokace.“

Průmyslový park bude dokončen do roku 2026. Skupina KraussMaffei plánuje zahájení přesunu od poloviny roku 2022, BMW od srpna 2020.

Tiskové zprávy - kontakt

Petra Vanclová

VGP - industriální stavby s.r.o.

Rohanské nábřeží 693/10
CZ-186 00, Praha 8